Is een bootverzekering verplicht

Wij raden u aan om uw boot altijd te verzekeren voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA), ondanks dat dit niet altijd verplicht is. Denk eraan dat schade welke u veroorzaakt aan derden behoorlijk kan oplopen, zeker als u met uw boot letselschade toebrengt aan derden.

Wettelijk is er geen verplichting om een  verzekering te hebben omdat  U een boot bezit. Maar wel als u  met die boot de zeewateren of sommige grote kanalen op wil, gelijk waar kunnen aanmeren of naar het buitenland trekken?  U hebt dan  wel een vlaggenbrief nodig. Die krijgt u alleen als u verzekerd bent voor BA.

Als het om een heel klein bootje gaat, dan kan die aansprakelijkheid vaak verzekerd  zijn via de familiale verzekering (raadpleeg altijd eerst deze verzekering). Indien niet, dan is een “BA- pleziervaartuigverzekering / bootverzekering” de enige optie om een vlaggenbrief te verkrijgen.

Kijk eerst na of uw familiale verzekering de schade aan anderen die door de zeilboot kan worden veroorzaakt mee dekt.  Of uw familiale verzekering schade door uw boot aan anderen mee dekt kan afhangen van de grootte en/of de kracht van de boot. Raadpleeg betreffende verzekering hoe dit in uw situatie is. Als het niet op deze verzekering is verzekerd dan moet u overgaan tot een specifieke verzekering die de burgerlijke aansprakelijkheid dekt voor schade die aan anderen kan worden veroorzaken met de boot.

Om te weten wat een vlaggenbrief is, aan welke wettelijke vereisten  moet worden voldoen om deze te krijgen en welke andere vereisten er verder nog zijn, kunt u het  Vademecum pleziervaart van de Federale Overheidsdienst voor Mobiliteit raadplegen .

Bereken nu direct uw premie! U kunt natuurlijk altijd contact opnemen met ons als u nog vragen heeft.

.

Waarvoor bent u verzekerd

WA-bootverzekering incl. bereddingMet de minimale BA-bootverzekering voor uw boot bent u verzekerd voor:

  • Schade aan anderen tot € 5.000.000,-
  • Opruimings- en bergingskosten
  • Bereddingskosten

Aanvullende verzekeringen

Uitbreiding is mogelijk met een

Het is verstandig om uw boot voor minimaal het BA-risico te verzekeren. Maar laat u ook informeren over de Beperkt omnium en Volledig omnium verzekering.

Voor meer informatie raadpleeg dan de voorwaarden of neem contact op met een van onze adviseurs.